Wij fokken volgens de (fok) reglementen van "de Schotse Herder Vrieden" AKC (American Kennel Club) CKC (Canadese Kennel Club) FCI en RVB. En wij doen meer!

Fokplannen

 Lady Bo’s Future is officieel geregistreerd bij de Raad van Beheer sinds Januari 2005.

Wij zijn lid van Collie Health Foundation. 

Al onze honden zijn genetisch getest op o.a GCS - CEA - PRA - MDR1 en DM!

Als één van de weinige fokkers, in Nederland, hebben wij al onze teefjes genetisch laten testen op GCS - MDR1- CEA - PRA en DM, om op deze manier een nog betere partner voor haar te vinden.     Gelukkig zijn onze collies, waar we nog een nestje mee willen doen (genetisch) vrij van PRA, MDR1, GCS en DM. Verder hebben al onze teefjes HD-A en zijn klinisch vrij van CEA-PRA-CAT, of ander oogafwijkingen.

We zijn erg kritisch welke reu we gaan gebruiken, we willen zoveel mogelijk outcross, wat betekent dat beide ouders zo min mogelijk de zelfde voorouders hebben, om de kans op erfelijke afwijking zo klein mogelijk te maken. Daarom beginnen we al een jaar van te voren naar een reu te zoeken, die aan onze eisen voldoet.

We zoeken een reu, die CEA - PRA - MDR1 - GCS - DM, genetisch getest is, de uitslag moet natuurlijk passen bij het teefje, anders zoeken we verder, zodat er uit elke combinatie die wij plannen geen enkele lijder geboren kan worden, van deze 5 bekende collie afwijkingen, die HD-A heeft (goede heupen) en daarbij ook nog een goed gangwerk heeft, zoals een Schotse Collie behoort te lopen. De reu moet uit Amerikaanse/Canadese lijn komen, groot zijn, en een karakter van goud hebben.

 Op deze manier kan volgens ons, SCHOONHEID samen met GEZONDHEID gecombineerd worden.

Ondanks het versoepelen van de HD-norm (Heupdysplasie) door rasvereniging, De Collieclub Ned, sinds 5 april 2014,    vinden wij, dat je geen enkele vorm van HD moet fokken, wanneer de mogelijkheid om HD vrij te blijven fokken, ruim voorhanden is! Al onze combinatie's worden gedaan met alleen HD vrije ouders.

 ---------------------------------------------------------------------------

Mogen wij u een tip meegeven?

NIET alle 4 de rasverenigingen, (zowel voor langhaar als korthaar) die de Collie (Schotse Herder) heeft, verplichten DNA onderzoeken (testen) in hun Verenigings-Fokreglement, alleen de Schotse Herders Vrienden en de Smooth Collie Friends (korthaar club) hebben dit verplicht in hun Verenigings-Fokreglement.
Daarom doet u er verstandig aan om u als pup-koper goed te oriënteren waar u uw pupje koopt en hoe de fokker zich opstelt t.o.v de DNA onderzoeken op PRA en DM en eventueel MDR1 en CEA.

Fabeltje 1
Er zijn fokkers die beweren dat hun honden op 24 verschillende aandoeningen genetisch vrij zouden zijn, laat u niet voor de gek houden, dit "verkoop praatje" klopt niet.  Deze fokkers gebruiken een DNA pakket voor rasgroep 1, dat zijn alle rassen waar de herdershond onder vallen. zoals bijv. de Mechelse Herder, Duitse Herder, Groenendealer enz..... Er zijn maar 3 DNA testen van deze 24 testen die geschikt zijn voor de Schotse Herder (Collie) Ja u leest het goed maar 3, de rest is NIET geschikt voor de Schotse Herder (Collie), daarom worden de overige 21 aandoeningen van die 24 vrij bevonden!

Fabeltje 2
Er word door sommige fokkers verteld dat MEN ook DNA onderzoeken doet, dat heet dan in ene een DNA profiel!
DNA onderzoeken op aandoeningen is heel wat anders dan de verplichte DNA profiel, wat iedere rashond tegenwoordig heeft, omdat het verplicht word door de Raad van Beheer.
Deze DNA profiel word door de Raad van Beheer zelf afgenomen, en is een afstammings bewijs.

Fabeltje 3
Een stamboom, dat is een bewijs van afkomst van de voorouders van de pup, niets meer en niets minder.
Een stamboom is GEEN gezondheids-verklaring!

  

  In 2009 hebben we besloten om definitief de Amerikaanse lijnen in te gaan. Dat is voor ons toch "De Collie",  Nog de Collie die vele van ons herinnert aan vroeger, zoals de collie vroeger was, groter, stabiel en lief van karakter, dat ontzettende mooie klassieke koppie, en nog een hoge will to please, (een hoge werklust)

Kortom die grote majestueuze collie, die we allemaal kennen van vroeger "Lassie"