Wij fokken volgens de (fok) reglementen van "de Schotse Herder Vrieden" AKC (American Kennel Club) CKC (Canadese Kennel Club) FCI en RVB. En wij doen meer!

Fokplannen

 Lady Bo’s Future is officieel geregistreerd bij de Raad van Beheer sinds Januari 2005.
Wij zijn lid van Collie Health Foundation.

Wij fokken de kleuren die in het rassenstandaard van de AKC en CKC opgenomen zijn!
 
 Waar de kennis van een fokker ophoud, daar begint de ellende voor een hond!

Als één van de weinige fokkers, zo niet de enigste, in Nederland, hebben wij al onze teefjes genetisch laten testen op GCS - MDR1- CEA - PRA, DM, HUU, IPD, IVVD, MH, M-Locus en DMS, om op deze manier een nog betere partner voor haar te vinden. Al onze teefjes hebben HD-A en zijn klinisch of genetisch vrij van CEA-PRA-CAT, of ander oogafwijkingen.

  

We zijn erg kritisch welke reu we gaan gebruiken, we willen zoveel mogelijk outcross, wat betekent dat beide ouders zo min mogelijk de zelfde voorouders hebben, om de kans op erfelijke afwijking zo klein mogelijk te maken. Daarom beginnen we al een jaar van te voren naar een reu te zoeken, die aan onze eisen voldoet.

We zoeken een reu, die minimaal CEA - PRA - MDR1 - GCS - DM, genetisch getest is, mocht dit niet het geval zijn dan zijn we altijd bereid om de DNA testen te betalen! Die HD-A heeft (goede heupen) en daarbij ook nog een goed gangwerk heeft, zoals een Schotse Collie behoort te lopen. De reu moet uit Amerikaanse/Canadese lijn komen, groot zijn, en een karakter van goud hebben.

Ik weiger mijn normen te verlagen om tegenmoet te komen aan diegenen die weigeren hun normen te verhogen.
Gezondheid, genetica, schoonheid en karakter zijn onze prioriteit
  

 Op deze manier kan volgens ons, SCHOONHEID samen met GEZONDHEID gecombineerd worden.

Ondanks het versoepelen van de HD-norm (Heupdysplasie) door rasvereniging, De Collieclub Ned, sinds 5 april 2014,    vinden wij, dat je geen enkele vorm van HD moet fokken, wanneer de mogelijkheid om HD vrij te blijven fokken, ruim voorhanden is! 
Al onze combinatie's worden gedaan met alleen HD vrije ouders.

 ---------------------------------------------------------------------------

 

Mogen wij u een tip meegeven?

NIET alle 4 de rasverenigingen, (zowel voor langhaar als korthaar) die de Collie (Schotse Herder) heeft, verplichten DNA onderzoeken (testen) in hun Verenigings-Fokreglement, alleen de Schotse Herders Vrienden en de Smooth Collie Friends (korthaar club) hebben dit verplicht in hun Verenigings-Fokreglement.
Daarom doet u er verstandig aan om u als pup-koper goed te oriënteren waar u uw pupje koopt en hoe de fokker zich opstelt t.o.v de DNA onderzoeken op PRA en DM en eventueel MDR1 en CEA.


Fabeltje 1
Er word door sommige fokkers verteld dat MEN ook DNA onderzoeken doet, dat heet dan in ene een DNA profiel!
DNA onderzoeken op aandoeningen is heel wat anders dan de verplichte DNA profiel, wat iedere rashond tegenwoordig heeft, omdat het verplicht word door de Raad van Beheer.
Deze DNA profiel word door de Raad van Beheer zelf afgenomen, dat is voor het afstammings bewijs.

Fabeltje 2
Een stamboom, dat is een bewijs van afkomst van de voorouders van de pup, niets meer en niets minder.
Een stamboom is GEEN gezondheids-verklaring!

  

  In 2009 hebben we besloten om definitief de Amerikaanse lijnen in te gaan. Dat is voor ons toch "De Collie",  Nog de Collie die vele van ons herinnert aan vroeger, zoals de collie vroeger was, groter, stabiel en lief van karakter, dat ontzettende mooie klassieke koppie, en nog een hoge will to please, (een hoge werklust)

Kortom die grote majestueuze collie, die we allemaal kennen van vroeger "Lassie"